Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

2 Ιανουαρίου Άγιος Σίλβεστρος


Άγιος Σίλβεστρος

Εξομολογούμεθα ταπεινώς στην αγάπη σας, ότι, καθώς προσπαθούμε να πούμε, να ετοιμάσομε αυτή την εκπομπή καλύτερα, αισθανόμεθα τις ευχές και τη χάρη και την παρουσία των αγίων, που διαλαμβάνονται στο επταήμερο. Ας το ‘χομε υπόψη μας αυτό. Κι ας επικαλούμεθα κι εμείς γιατί είμεθα ανάμεσα στους Αγίους. «Έν ταίς λαμπρότησι των αγίων».

Και πάμε, τώρα, στη 2η ημέρα του Ιανουαρίου γιορτάζει πάλι ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας ο όσιος Σίλβεστρος, πάπας Ρώμης. Τον ίδιο αιώνα κι εκείνος. Τον 4ο έζησε στην αρχαία Ρώμη είχε αρετή μεγάλη και παιδεία και χάρη. Κι όταν εκοιμήθη ο πάπας Μιλτιάδης, ανέβηκε εκείνος στον θρόνο τον επισκοπικό της Ρώμης. Κι έλαμψε έλαμψε η Ρώμη από τα χαρίσματα του. Ήταν δε και μεγάλος θαυματουργός είχε τόση αγάπη, που επήρε και αυτό το χάρισμα, να θαυματουργεί, να βγάζει δαιμόνια να σηκώνει άρρωστους και παραλύτους και να προσφέρει σ’ όλους το φως του κόσμου, τον Χριστό, και τη σωτηρία Του. Κατά τους Πατέρες και το Συναξάριο, ήταν εκείνος που χειραγώγησε στην ορθόδοξη πίστη και εβάπτισε τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

 Το αναφέρει, άλλωστε, κι ο Χρονογράφος Θεοφάνης και κάποια φορά, ένας μάγος εκεί, Εβραίος, έκαμε, τάχα, θαύματα και έκανε πολλούς ανθρώπους να θαυμάζουν και να εκπλήττονται και μια φορά, καθώς ήτο μεθυσμένος, λέει: «Σφάξτε ένα βόδι κι εγώ θα το αναστήσω.» το σφαξαν και μετά επικαλείτο, δεν ξέρω τι επικαλείτο, το κακό, πάντως, σίγουρα, να αναστήσει το βόδι. Αλλά δεν γινότανε και φώναξαν οι χριστιανοί τον Σίλβεστρο Ρώμης, τον πατέρα τους, τον πάπα, πάπας σημαίνει πατέρας, και στα Ελληνικά, κατεβαίνοντας ο τόνος, γίνεται παπάς, ας τα ξέρουμε αυτά, κι ο Άγιος πήγε αμέσως εκεί, και λέει: «Βοϊδάκι, στ όνομα του Χριστού, σήκω.

Αφού σ’ αγαπάει Εκείνος.» Κι αμέσως το βοϊδάκι σηκώθηκε και περπάτησε και πήγε στο παγνί του αφεντικού του. Το είδαν, λοιπόν, και πολλοί από τους ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Χριστό και πέρασαν τα χρόνια κι οι καιροί και ο Άγιος Σίλβεστρος, αφού πρόσφερε τόσα πολλά και τόσα καλά στην Εκκλησία μας, ανεπαύθη εν Κυρίω. Τον έκλαψαν οι χριστιανοί, ορφάνεψαν και τον παρακαλούσαν να ναι κοντά τους. Κι όπως λέει το ωραίο δίστιχο του συναξαρίου της 2ας Ιανουαρίου, ο Σίλβεστρος, αν και έφυγε από την γη, είναι πάντα στη γη με το πνεύμα, την ψυχή και τα θαύματα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.