Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου , ένδοξου προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Γέροντας Ανανίας Κουστένης

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου, Θεοδώρας Οσίας, Αρκαδίου Θαυματουργού, Βασιλείου Μακεδώνα Αυτοκράτορα, Sebbi



Και δυο λογάκια για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Θα πούμε πολλά τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, μαζί με τον Άγιο Φανούριο, ο μεγάλος, λοιπόν, του Κυρίου Πρόδρομος ο μεγαλύτερος άνθρωπος που εγέννησε γυναίκα ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών κι ο περισσότερον προφήτου, είναι εκείνος ο οποίος προέδραμε του Κυρίου, προεσκίρτησε στην κοιλία της μητρός του, έτσι γράφει το λιτο Συναξάρι, τον εβάπτισε και τον εκήρυξε και επί γης και εν τω Άδει. «Χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδει Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί» Ήλεγχε τον Ηρώδη Αντίπα, τον ακόλαστο, και ο Ηρώδης Αντίπας, με τη συμβουλή της Ηρωδιάδος, της γυναίκας Φιλίππου, του αδελφού αυτού, τον συνέλαβε, τον έριξε στη φυλακή, αλλά δεν τολμούσε να τον τιμωρήσει. Διότι και τον εσέβετο και εφοβείτο και τον λαό.

Μια μέρα, που είχε γενέθλια ο Ηρώδης και μέθυσε, τότε τα έκαμε όλα θάλασσα και το συμπόσιο αυτό εστάθη, όπως λέει το Συναξάριο, προφητοκτόνον. Απεκεφαλίσθη ο μέγας Κυρίου Πρόδρομος και κατέβηκε στον Άδη και εκήρυξε και τοις εν Άδει. Βέβαια, ο φοβερός Ηρώδης κι η Ηρωδιάς δεν ησύχασαν και σε λίγο καιρό πήραν το δρόμο, ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι. Κι έφθασαν μέχρι τη Φραγκιά, κι εκεί τους αποτελείωσαν είχαν κακό τέλος γιατί έκαναν μέγα κακό αφενός, και το μεγαλύτερο κακό είναι οτι δεν μετενόησαν γιατί, «δεινόν η ραθυμία κι η αμαρτία, και μεγάλη η μετάνοια.»

Και για να τελειώσουμε, ήλθαν οι μαθηταί του Αγίου Ιωάννου και πήραν το λείψανο του και το έθαψαν και ειδοποίησαν και τον Χριστό και έτσι ο Χριστός μας άρχισε, φανερά πιά, τη δημόσία Του δράση, αφού ο Άγιος Ιωάννης και παρεδόθη, άλλα και εμαρτύρησε για την αγάπη Του.
Τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο τον λατρεύουν οι χριστιανοί. Τον αγαπούμε όλοι γιατί ήταν αυστηρός μεν απέναντι στην αμαρτία, αλλά εύσπλαχνος απέναντι στον αμαρτωλό και είναι δίπλα στον Χριστό, καθώς κι η Παναγιά, και ικετεύουν και παρακαλούν. Ας έχομε τις ευχές του, ας έχομε την πρεσβεία του, ας έχομε τη χάρη του, κι ας κηρύττει και στη δική μας ψυχή και σε όλες τις ψυχές τη μετάνοια. Κι η μετάνοια δεν είναι κατάθλιψη κι ούτε σκοτάδι και κακό μετάνοια είναι να ξαναβρούμε τον Χριστό μας να ξαναβρούμε τον Χριστό μας και τον αδελφό μας. Αυτός είν ο προορισμός μας και αυτός είν ο δρόμος μας. Κι όπως έλεγε ο άββας Ποιμήν, που αναφέραμε, ο δρόμος για τη βασιλεία του Θεού περνάει από την πόρτα του πλησίον. Ας έχομε τις ευχές του μεγάλου Βαπτιστού Ιωάννου, του Προδρόμου, του τιμίου και ενδόξου, και χρόνια πολλά σ’ όσους τον γιορτάζουν και τον τιμούν.

Χρόνια πολλά και στο μοναστηράκι μας, στην Γορτυνία, στον Άγιο ηγούμενο και στους υπόλοιπους, και σ’ όλες τις μονές και όπου τιμούν τον μέγα Ιωάννη τον Πρόδρομο ευχαριστώ ολόθερμα και ολόψυχα τη χάρη σας, που ακούσατε αυτά τα ταπεινά ρήματα, ευχαριστώ τον σταθμό και τους παράγοντας αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.