Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Σιατίστης Παύλος: Δέστε με πόση λύσσα και πόση μανία επιτίθενται στο πρόσωπο του Χριστού




Ακολουθεί το εγκύκλιο σημείωμα του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου για την εορτή των Χριστουγέννων:

Προς

τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή λαόν

της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών !!!

Αυτή η πραγματικότητα της επισκέψεως του Θεού στον κόσμο τον δικό μας γεμίζει σήμερα χαρά την ζωή μας. Τον αναμέναμε από αιώνων και γενεών. Τον αναμέναμε από την ημέρα εκείνη κατά την οποία ο άνθρωπος απεδήμησε μακράν του Θεού και από το φως πέρασε στο σκοτάδι. Εκεί στην θύρα της εξόδου από τον Παράδεισο μια γλυκειά υπόσχεση δόθηκε από τον Θεό στον ταλαίπωρο άνθρωπο. Κάποια μέρα, ο απόγονος μιας γυναίκας θα συνέτριβε την κεφαλή του φιδιού. Μέσα στόν ευλογημένο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας μας και στις αρχές του Εκκλησιαστικού έτους εορτάσαμε την γέννηση αυτής της Γυναίκας, το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο υμνωδός της Εκκλησίας τότε μας έλεγε ότι η γέννηση της Θεοτόκου «χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη». Και η αιτία της χαράς ήταν ότι από Αυτήν θα ανέτειλε η ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός, ο Οποίος θα ερχόταν να λύσει την κατάρα και να φέρει την ευλογία.

Αυτής της Γυναικός εορτάσαμε πριν ένα περίπου μήνα τα Ιερά Εισόδια εις τον Ναόν του Θεού. Σε ηλικία τριών μόλις ετών η Θεόπαις Μαριάμ εισέρχεται εις τον Ναόν του Θεού και αυτή η Είσοδος ονομάσθηκε προoΐμιον της ευδοκίας του Θεού και προκήρυξη της Σωτηρίας των ανθρώπων. Γιατί αυτή η είσοδος τότε προκαταγγέλλει σε όλους τον Χριστόν.

Σήμερα η υπόσχεση πραγματοποιείται. Το προοΐμιον ολοκληρώνεται. Σήμερα ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται. Σήμερα ο Χριστός δεν αναγγέλεται, αλλά φανερώνεται ενώπιον μας ως ο Εμμανουήλ. Σήμερα ο Χριστός είναι μαζί μας. Σήμερον ο Χριστός είναι ένας από εμάς. Ανήκει στον δικό μας τον κόσμο. «Όλος είναι εν τοις κάτω», αλλά και την ίδια στιγμή «των άνω ουδόλως απήν ο απερίγραπτος Λόγος». Πρόκειται για συγκατάβαση θεϊκή και όχι για μετάβαση τοπική.

«Σήμερα γεννάται εκ Παρθένου ο δρακί συνέχων πάσαν κτίσιν. Σήμερα ο άναρχος άρχεται, και ο Λόγος σαρκούται, αι δυνάμεις των ουρανών αγάλλονται και η γη συν τοις ανθρώποις ευφραίνεται».

Σε ένα πνευματικό πανηγύρι μας καλεί ο ιερός της Εκκλησίας υμνωδός. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι. Ουρανοί αγαλλιάσθε. Σκιρτήσατε τα όρη Χριστού γεννηθέντος». Σήμερα, ευδοκία του Πατρός και συνεργεία του Αγίου Πνεύματος ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού αθάνατος υπάρχων καταδέχεται δια την δική μας σωτηρία να σαρκωθεί εκ της Αγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου και να επισκεφθεί τον δικό μας κόσμο, προκειμένου με τον δικό Του θάνατο να πατήσει τον δικό μας και να μας ελευθερώσει εκ της δουλείας του εχθρού. Ευλογημένος λοιπόν ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Θεός Κύριος και επέφανεν ημίν.

Αυτή την εορτή την μεγάλη και επιφανή εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας, ευλογημένοι χριστιανοί μου. Αυτό το ευαγγέλιο ευαγγελίζεται και σήμερα η Εκκλησία στον κόσμο μας. Αυτό είναι το Μέγα της ευσεβείας Μυστήριο, ότι ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί. Ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος.

Αλλά ποίος είναι ο λόγος της Θείας επισκέψεως; Εις το ερώτημα αυτό σύμπασα η Εκκλησία του Χριστού με τον λόγο των Αγίων Πατέρων της και την εμπειρία και το βίωμα των πιστών της ανά τους αιώνας απαντά: «Άνθρωπος έγινε ο Θεός, για να κάνει Θεό τον άνθρωπο». Και αυτή την δυνατότητα της θεώσεως του ανθρώπου την ψηλαφήσαμε τόσο πρόσφατα με την αγιοκατάταξη του ευλογημένου ανθρώπου του Θεού, Αγίου πλέον, γέροντος Πορφυρίου. Ο ευλογημένος αυτός και θεοφόρος άνθρωπος είναι καρπός της Σαρκώσεως του Θεού. Έγινε ο θεωμένος άνθρωπος και χαρίσθηκε στην Εκκλησία ως ένα ακόμη σημείον της παρουσίας του Θεού μέσα στον κόσμο.

Ο Λαός λοιπόν που τότε καθόταν στο σκοτάδι είδε φως μέγα. Είδε να ανατέλλει ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών.

Όμως ο λαός σήμερα ξαναζεί το σκοτάδι και την απελπισία και την απόγνωση γιατί για μια ακόμη φορά αυτονομήθηκε από τον Ήλιο της δικαιοσύνης και μπήκε στη χώρα της σκιας και του θανάτου. Δεν θέλησε να έχει τον Θεόν εν επιγνώσει. Αντάλλαξε την δόξα του αφθάρτου Θεού με την δαιμονική αυτοθέωση του ανθρώπου. Παραδομένος σε πάθη ατιμίας ποιεί τα μη καθήκοντα. Ξαναζεί πλέον το σκότος και την απόγνωση.

Έφυγε από τον Θεό και το θέλημα του και έτρεξε πίσω από ανθρώπους για να βρει την σωτηρία του ξεχνώντας την θεϊκή παραγγελία: «Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων», σ’ αυτούς δεν υπάρχει η σωτηρία. Και οι άνθρωποι αυτοί πίσω από τους οποίους τρέξαμε, δεν έγιναν οι σωτήρες μας, αλλά οι τύραννοι μας, οι εκμεταλλευτές μας.

Ο Θεός με την ενανθρώπηση Του φανέρωσε σε μας πόσο μας αγαπά. Πόσο μας υπολογίζει. Μας φανέρωνε το μέτρο της αξίας του ανθρώπινου προσώπου. Μας φανέρωσε το νόημα και τον προορισμό της ύπαρξης μας. Γι’αυτό το λόγο το πρόσωπο του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού έγινε και παλαιότερα και σήμερα ο στόχος της πιο ανελέητης πολεμικής. Έγινε αντικείμενο χλευασμού και ειρωνείας. Εκτοξεύτηκε εναντίον του όλη η χυδαιότητα απίστευτων ανθρωπαρίων. Τρόμαξαν μπροστά στο μέτρο της αξίας του ανθρώπου που φανέρωνε η αγάπη του Θεού. Τρόμαξαν μπροστά στην ελευθερία που χαρίζει ο Θεός στον άνθρωπο. Ένας τόσο ελεύθερος άνθρωπος δεν φοβάται τυράννους. Βάλθηκαν λοιπόν να αμφισβητήσουν και να καταστρέψουν αυτό το μέτρο της ανθρώπινης αξίας, για να μην ξυπνήσουν οι δούλοι και αναζητήσουν την ελευθερία τους.

Παρόλο το γεγονός ότι η Εκκλησία του Χριστού στέκεται δίπλα στο λαό με ένα μοναδικό κοινωνικό έργο, παρόλο το γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε αυτό το έργο δεν θα υπήρχε αυτή η Πατρίδα, δέστε και σήμερα με πόση λύσσα και πόση μανία τα υποταγμένα στην εξουσία δημιογραφικά όργανα επιτίθενται στο πρόσωπο του Χριστού, στην Εκκλησία Του, στην πίστη. Στόχος δεν είναι ο Θεός. Στόχος είναι ο άνθρωπος. Στόχος είναι ο υποταγμένος άνθρωπος, για να παραμείνει στην υποτέλεια και την εξάρτηση και να μην διεκδικήσει την ελευθερία του.

Η διαβολή, η συκοφαντία, τα συνειδητά ψεύδη, η διαστρέβλωση της αληθείας, το ανακάτεμα της λάσπης, από ασήμαντα δημοσιογραφικά και άλλα ανθρωπάρια, προκειμένου να κερδίσουν την εύννοια των αφεντικών τους, η εκμετάλλευση της αποτυχίας κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων είναι τα μέσα που τα όργανα του σκότους χρησιμοποιούν σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο με στόχο τον άνθρωπο και την υποταγή του.

Όμως τα Χριστούγεννα είναι για να φανερώνουν την αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεού. Ο Εμμανουήλ, που σημαίνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας, έστησε την σκηνή Του, την Εκκλησία του, μέσα στον κόσμο σαν κιβωτό Σωτηρίας. Η Ανατολή μιας καλύτερης ημέρας μόνο με την υποδοχή του Σωτήρος Χριστού μέσα στην φάτνη των καρδιών μας μπορεί να έχει ελπίδα.

Και εμείς σήμερα ήλθαμε στην Βηθλέεμ της Εκκλησίας μας μαζί με τους ποιμένες, υμνούμε τον γεννηθέντα, μαζί με τους Αγγέλους, με την βεβαιότητα ότι η δοξολογία του Θεού είναι η προϋπόθεση της ειρήνης των καρδιών μας και του κόσμου, μαζί με τους Μάγους προσκυνούμε τον γεννηθέντα μόνο αληθινό Άρχοντα και του προσφέρουμε ως δώρο την καρδιά μας.

Ικέτης υπέρ πάντων υμών ενώπιον του Ιερού

Ο Επίσκοπος Σας

+ ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

www.amen.gr

1 σχόλιο:

  1. Μήτσο, τις ευχές μας! Χρόνια πολλά και ευλογημένα, και καλή χρονιά, με περισσότερο φωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.