Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Χριστός μάς φροντίζει πάντοτε και πιο πολύ στις δύσκολες ώρες μας ....π Ανανιας Κουστένης





Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών σήμερα, αγαπητοί αναγνώσται, και μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο προς τα Πάθη του Χριστού και την αγία Του Ανάσταση και η Εκκλησία μάς προετοιμάζει.

Ο Ιδιος ο Χριστός, μέσα απ' το άγιο Ευαγγέλιο (κατά Μάρκον κεφ. ι', 32-45) που διαβάσαμε, ομιλεί στους Μαθητάς και Αποστόλους, αφού τους πήρε κατ' ιδίαν, για το Αχραντον Πάθος Του. Τους είπε πως θα Τον συλλάβουν οι άνομοι -εξονόμασε τους ανόμους-, πως θα Τον βασανίσουν και στο τέλος θα πεθάνει, αλλά την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί. Πόση έγνοια μας έχει ο Χριστός! Οπως είχε και τους Αποστόλους Του. Πάντοτε μας φροντίζει κατά τον καλύτερο τρόπο, και αν είναι να μας φέρει έναν σταυρό ή να τον πάρομε μόνοι μας από αφροσύνη, Εκείνος προπορεύεται και ετοιμάζει τον δρόμο για να αντέξομε και να μας φέρει ο σταυρός στην ανάσταση και στη σωτηρία.

Ελα, όμως, που πολλές φορές και εμείς δεν καταλαβαίνομε τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του και Τον στενοχωρούμε, όπως έκαναν οι δύο Απόστολοι, οι Κορυφαίοι, ο ευαγγελιστής Ιωάννης και ο Ιάκωβος ο αδελφός του. Πήγαν κατ' ιδίαν και Του ζήτησαν μια χάρη. Οταν θα 'ρθει η Βασιλεία Του -και την πίστευαν εγκόσμια- να καθίσουν στις δύο τιμητικές θέσεις: στα δεξιά και στα αριστερά Του.

Ο Χριστός στενοχωρήθηκε, γιατί Εκείνος πήγαινε για το Πάθος και αυτοί άλλα καταλάβαιναν. Και τους μάλωσε. Τους είπε: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Εγώ δεν θα γίνω, πρώτον: εγκόσμιος Βασιλέας. Και δεύτερον: αυτές τις θέσεις τις ορίζει ο Πατέρας μου και τις παίρνει ο καθένας, σύμφωνα με την αρετή του. Μπορείτε εσείς να πιείτε το ποτήριο που πίνω;». Και του απάντησαν: «Ναι». Και χάρηκε βέβαια ο Χριστός με αυτή την πρόθεση των δύο Αποστόλων και Μαθητών Του και τους είπε τα παραπάνω λόγια: ότι οι θέσεις αυτές ανήκουν σ' αυτούς που είναι ενάρετοι και θα τις λάβουν με τη Χάρη του Θεού και με το σπαθί τους και την αρετή τους δηλαδή.

Οι άλλοι Απόστολοι όταν άκουσαν αυτά στενοχωρήθηκαν. Ηθελαν και εκείνοι θέσεις. Ετσι είμαστε οι άνθρωποι, φιλόδοξοι. Φιλόδοξοι! Η φιλοδοξία δεν είναι κακό στην ουσία της. Μας την έβαλε ο Θεός μέσα για να κερδίσομε την ουράνια δόξα. Οταν, όμως, εκπίπτει στα εγκόσμια και στα ψεύτικα και στα απατηλά, τότε καταντά πάθος μέγα και κάνει τον κάτοχό της να υποφέρει όπως και τους άλλους συνάμα που είναι μαζί του. Και ύστερα ο Χριστός τούς πήρε από κοντά τούς Μαθητάς και τους είπε: «Οι άρχοντες των εθνών κατακυριεύουσιν αυτών, δηλαδή τους κυβερνάνε με τη βία, και τους έχουν κατά κανόνα ανδράποδα, σε μας όμως δεν συμβαίνει αυτό. Σε μας εκείνος που θέλει να 'ναι μέγας θα γίνει δούλος, διακονητής, υπηρέτης. Γιατί για να μπεις στην ψυχή και στην καρδιά του άλλου πρέπει να σκύψεις στα πόδια του και να τον διακονήσεις ταπεινά». Και τους είπε, στη συνέχεια, ο Χριστός μας: «Εγώ σας παρέχω αυτό το παράδειγμα. Παρότι Κύριος και Αφέντης, δεν ήλθα στη Γη να με υπηρετήσουν» -που θα 'πρεπε- «αλλά ήλθα στη Γη να υπηρετήσω και να δώσω την ψυχή μου λύτρον αντί πολλών, δηλαδή να σώσω τους ανθρώπους όλους».

Και σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει την οσία Μαρία την Αιγυπτία. Μια μεγάλη ψυχή που έζησε και έδρασε στην αμαρτία, αλλά όταν τη φώτισε ο Θεός ήρθε στη Χάρη, ήρθε στην άνοιξη της Εκκλησίας και τα έδωσε όλα. Βγήκε στην έρημο και πέρασε τη ζωή της εν ειρήνη και μετανοία, έκλαψε τις αμαρτίες της, κοινώνησε στο τέλος και εκοιμήθη. Και ολόλευκη ανέβηκε στη Θεία Βασιλεία. Η Εκκλησία μάς προετοιμάζει με τη Μετάνοια και με τα υπόλοιπα Μυστήρια, για να δεχθούμε και να εορτάσομε και να τιμήσομε τα Πάθη του Χριστού και τη λαμπροφόρο Ανάστασή Του.

Του Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη
(Το κήρυγμα της Κυριακής) 



http://misha.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.