Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Συναξαριστής 10 Απριλίου: Άγιοι Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος, Τερέντιος και άλλοι τεσσαράκοντα Μάρτυρες


Άγιοι Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος, Τερέντιος και άλλοι τεσσαράκοντα Μάρτυρες

"Μη φοβηθήτε από των αποκτεννόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι". Είναι τα λόγια του Ιησού Χριστού προς τους "δώδεκα μαθητές αυτού", μα και προς όλους τους πιστούς. Και είναι αυτά τα λόγια, που τα είχαν ζωντανά στην μνήμη τους οι άγιοι Μάρτυρες κ' ήταν σαν να ηχούσαν στις ακοές των, όταν πορεύονταν προς τον θάνατο. Οι άγιοι Τερέντιος, Αφρικανός, Μάξιμος, Πομπήϊος κι άλλοι τριανταέξη Μάρτυρες και μαζί μ'αυτούς ο Ζήνων, ο Αλέξανδρος κι ο Θεόδωρος, τους οποίους γιορτάζει και τιμά σήμερα η Εκκλησία, όταν επήγαιναν προς το μαρτύριο, αυτά τα λόγια έλεγαν κι έδιναν λόγο μεταξύ τους, κανείς να μη δειλιάση και να μην αρνηθή τον Σωτήρα. Εως το σώμα φθάνει η εξουσία του κάθε διώκτη· πιο μέσα ό,τι να κάμη δεν μπορεί να προχωρήση. Γιατί, όπως λέει ο θείος λόγος· "Δικαίων ψυχαί εν χειρί Θεού και ου μη άψηται αυτών βάσανος".


Eις τον Tερέντιον.
Ἔπαθλα ποῖα τῆς τομῆς Τερεντίῳ;
Ἃ μὴ προσέσχεν ὄψις, οὖς ἡ καρδία.

Eις τους λοιπούς.
Ἴδωμεν οὓς τέμνουσιν ἀθλητάς, ὅσοι.
Δεκὰς τετραπλῆ, πρὸς δὲ καὶ ἄλλοι μάλα.

Ἀσφάραγον δεκάτῃ γε Τερέντιος ἐξυπεκάρθη.

Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος και Τερέντιος μαρτύρησαν το έτος 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και ηγεμόνος Φουρτουνιανού, στην Καρθαγένη της Αφρικής μαζί με άλλους τριάντα εννέα Χριστιανούς, των οποίων τα ονόματα είναι: Αλέξανδρος, Ανάξαρχος, Αναξιμένης, Αριστείδης, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημοσθένης, Διονύσιος, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ζήνων, Ηλίας, Ηρακλής, Ησαΐας, Ηφαιστίων, Θεμιστοκλής, Θεόφραστος, Θησεύς, Θωμάς, Ισοκράτης, Λουκάς, Μακάριος, Μιλτιάδης, Μνήσαρχος, Ξενοφών, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Πίνδαρος, Πολύβιος, Πολύνικος, Προμηθεύς, Σοφοκλής, Σωκράτης, Τιμόθεος, Τίτος, Φιλοποίμην, Φωκίων και Χρόνιος.

Οι Άγιοι συνελήφθησαν, επειδή ήταν Χριστιανοί και δοκιμάσθηκαν με πολλά βασανιστήρια. Πρώτα τους χτύπησαν υπερβολικά, μέχρις ότου φάνηκαν τα σπλάγχνα τους, στην συνέχεια με πυρωμένα καρφιά τους τρύπησαν τα ισχία και επάνω σε αυτά έριξαν ξύδι και αλάτι. Αφού όμως προσευχήθηκαν, κατέστρεψαν τα ξόανα, τους βωμούς και τους ναούς των ειδωλολατρών. Στο τέλος, μετά τις φρικτές βασάνους, αποκεφαλίσθηκαν.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους και στις 28 Οκτωβρίου.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/1306/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.