Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Kυριακή της Τυρινής σήμερα, αγαπητοί........π.Ανανίας Κουστένης




Kυριακή της Τυρινής σήμερα, αγαπητοί.

Γιορτάζει η Εκκλησία μας και κάνει την ανάμνηση της Εξορίας των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Πόνεσαν εκείνοι αμέτρητα τότε, αφού έχασαν ό,τι καλύτερο είχαν και δυσκολεύτηκαν.

Παρέβησαν την εντολή του Θεού κι έκαμαν το θέλημα του Σατανά και το δικό τους. Και ύστερα είδαν πόσο μεγάλο ήταν το κακό. Το άγιο Ευαγγέλιο (Ματθαίου ς΄, 14-21) είναι από την ομιλία του Χριστού μας επάνω στο βουνό.

Μας μιλάει άμεσα Εκείνος και μας λέγει για τη συγχώρεση που πρέπει να δίνουμε ο ένας στον άλλο. Οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο, μετά την παράβαση, δεν συγχώρεσαν ο ένας τον άλλο, ούτε ζήτησαν συγγνώμη από τον Θεό. Να το δράμα του ανθρώπου, και να η δυστυχία του.

Κι ο Χριστός δίνει τη λύση.

Μας λέει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Κι αν το κάνουμε αυτό, θα μας συγχωρέσει κι ο Θεός.

Eτσι, δηλαδή, χωρούμε όλοι - ο ένας μέσα στον άλλον, και όλοι μέσα στον Θεό, δηλαδή συν- χωρούμεθα. Κι αυτό είναι θαυμαστό και σπουδαίο.

Κι αυτό είναι και η καλύτερη νηστεία: να νηστεύουμε δηλαδή το κακό, τη μνησικακία και να διαλέγουμε την αγάπη, τον Χριστό και τον αδερφό μας.

Και στη συνέχεια ο Χριστός μας υποδεικνύει ποια είναι η πραγματική νηστεία, η ουσιαστική νηστεία. Πρέπει να την κάνουμε ταπεινά και εν κρυπτώ και προπαντός με χαρούμενη υπακοή, μακριά από τις επιδείξεις, τη ματαιοδοξία και την ανθρωπαρέσκεια.

Αυτά μας κάνουν μεγάλο κακό. Γι' αυτό και ορίζει ο Χριστός να τ' αποφεύγουμε. Είναι κι αυτό αληθινή νηστεία, είναι «η των κακών αλλοτρίωσις», δηλαδή η απομάκρυνση, η αποξένωση και η άρνηση κάθε κακού.

Στη συνέχεια ο Κύριος μας μιλάει και για μια άλλη νηστεία, για μια άλλη παραίτηση, θα τη λέγαμε καλύτερα, από τους επίγειους θησαυρούς, από τα χρήματα και από κάθε άλλο επίγειο μέγεθος και δώρο του Θεού.

 Γιατί ο άνθρωπος, άμα αγαπήσει αυτά που είναι πρόσκαιρα, απατάται, αφού τα τρώει ο σκόρος και η σκουριά και η σαπίλα. Και τελειώνοντας μας λέει: «Οπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί είναι και η καρδιά σας». Ας είναι θησαυρός δικός μας, αγαπητοί αναγνώσται, ο Ιησούς Χριστός, «ο πολύτιμος μαργαρίτης», όπως λέει ο Ιδιος στο Ευαγγέλιο σε μια παραβολή Του.

  Ας είναι ο θησαυρός της ψυχής και η χαρά της ζωής μας, ας είναι «το μέσα πλούτος», που λέει ο ποιητής.

Ας είναι Εκείνος τα πάντα. Και τότε είμαστε σε καλό δρόμο.

Καλή Σαρακοστή να περάσουμε.

(Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη Το κήρυγμα της Κυριακής)

από το φίλο μας misha....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.